Over Duitsland

Over Duitsland

over duitsland T en oosten van Nederland ligt Duitsland. het grondgebied van Duitsland is 357.022 km². Het grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten van Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Duitsland heeft de grootste bevolking van alle landen in de Europese unie met 80.854.408 (2015) inwoners. De hoofdstad en grootste stad van Duitsland is Berlijn

Prehistorie

Duitsland werd al bewoond in de prehistorie. De neanderthalers waren de eerste mensachtigen die in het gebied woonden. Ze leefde eerst van de jacht en het verzamelen van voedsel. Rond 1000 voor christus kwamen de eerste landbouwers en kwamen de eerste grote volkeren naar Duitsland. In het noorden kwamen de Germanen en in het zuiden kwamen de Kelten. Julius Caesar maakte van de rijn de grens van de romeinse rijk, hij deed dat in het begin van de romeinse tijd. Zuid-Duitsland hoorde toen wel bij de romeinse rijk maar het noorden niet. Noord-Duitsland werd bewoond door de Germanen en werd Germanië genoemde zo heet Duitsland nog steeds in het Engels.

De tweede wereldoorlog

Adolf Hitler kwam in 1933 aan de macht. Hij had iedereen beloofd dat hij Duitsland beter zal gaan maken om wegen aan te leggen en om fabrieken te bouwen zodat er weer werk ontstond zodat er geen armoede meer was. Alle landen waren erg blij met Adolf Hitler in het begin, maar daarna werd het minder. Toen de Duitse parlement in brand werd gestoken, gaf Hitler meteen de schuld aan de communisten. Hij zei dat het doel van de communisten is om Duitsland ook een communistisch land te maken en kreeg daarom van het parlement de volledige heerschappij. Duitsland ging samen werken met Oostenrijk en wist samen een groter land te worden. Ze hadden polen binnengevallen en uiteindelijk ook een deel van Tsjechov Slowakije. Hitler en zijn volgelingen de nazi’s veroverden grote delen van Europa, waaronder delen van Frankrijk, Nederland, België en delen van Rusland. De bondgenoten van Duitsland waren Italië en Japan. Hitler verloor de oorlog in 1945 en werd Nederland en andere landen bevrijd van de Duitse bezetting en hij pleegde zelfmoord in datzelfde jaar.

Twee Duitslanden

Na de tweede wereld oorlog werd Duitsland door Frankrijk, de verenigde staten, het verenigd koninkrijk en de Sovjet-Unie bezet. Ook de hoofdstad Berlijn werd verdeeld. In 1949 werd west Duitsland zelfstandig en noemde zich zelf de bondsrepubliek Duitsland of in het kort BRD. Zij waren kapitalistisch. De hoofdstad werd Bonn. Oost Duitsland noemde zich zelf de Duitse democratische republiek of in het kort DDR. Het was communistische land.

Terug naar boven