Oost-Duitsland

Oost-Duitsland

oost duitsland D uitse Democratische Republiek. De Duitse democratische republiek (afkorting DDR) ook wel Oost-Duitsland genoemd. Het was een communistisch land in Europa. het land ontstond in 1949 door de Sovjet-Unie bezette deel van het verslagen Duitsland. Op 7 oktober 1949 tot 3 oktober 1990 bestond de DDR officieel de dag van de Duitse hereniging. Op die dag werden de DDR en de Bondsrepubliek Duitsland tot één land. Voor de Sovjet-Unie die dit gebied in 1944/1945 als bezettingszone kreeg toegewezen, was de DDR strategisch belangrijk.

Ontwikkeling

Tussen 1949 en 1952 kon iedereen gewoon de grens tussen oost en west normaal overstreken soms was er wel controle maar dat deden ze om bijvoorbeeld verboden goederen. Veel mensen vluchten naar West-Duitsland maar er vluchten bijna geen mensen naar Oost- Duitsland. In 1952 hebben ze prikkeldraad neergezet op de Duits Duitse grens. Toch probeerde sommige mensen te ontsnappen veel mensen raakte gewond en sommige gingen dood. Er werden veel verhalen verteld zoals er was een Oost-Duitse soldaat die werkte in Oost-Berlijn en nam een grote sprong over het prikkeldraad tussen beide Berlijns. Aan de andere kant van het prikkeldraad stond een busje en de soldaat lukte het om te vluchten naar West-Berlijn. Later kwamen bij het prikkeldraad nog wachttorens tot 1961 bleef dit zo hierna hebben ze de grens vergroot met betonnen muren en velden met mijnen. Toen werden de Berlijnse muur om West-Berlijn gebouwd en het ijzeren gordijn door Duitsland Europa.

Het leven in Oost-Duitsland

Het leven in de DDR is het zelfde als erbuiten. Mensen werken gewoon, gaan normaal naar de supermarkt en kinderen moeten gewoon naar school ze krijgen normale lessen zoals wiskunde, biologie, aardrijkskunde en geschiedenis. Als je iets wilde worden waar je goed in was betaalde de staat je studie en dat was bij elke studie zo. In de DDR was er ook normaal dienstplicht je mocht het gewoon weigeren maar dan kreeg je later veel minder kans op een baan en een woning. Daarom weigerde zeer weinig mensen om in het leger te gaan. De regering van de DDR had liever niet dat je je anders gedroeg dan anderen. Je moest “normaal” doen. Daarom waren in de DDR veel boeken verboden. Want vele boeken gaven andere inzicht op het leven dan dat ze het wilde. Veel van die boeken kwamen ui het westen. Amerikaanse muziek was ook verboden. Dat kwam vanwege dat het de koude oorlog was en dat Amerika een kapitalistisch land was. Alle muziek uit de westerse landen waren ook verboden. Luxe goederen waren ook verboden in de DDR. In Oost-Duitsland hadden ze maar één zender voor de televisie en radio en dat was in de handen van de staat.

Gezondheidszorg

In de DDR was de gezondheidszorg van hoge kwaliteit. Dat betekend dat het één van de beste van de wereld was. De gezondheidszorg was gratis en iedereen kon er gebruik van maken. Tot het jaar 1975 werden mensen in de DDR ongeveer net zo oud als in de bondsrepubliek. In 1989 werd een Oost-Duitse vrouw gemiddeld 76 jaar en drie maanden oud. In 2009 was dat 81 jaar en twee maanden. Een Oost-Duitse man werd gemiddeld 69 jaar en twee maanden oud in 1989. Maar in West-Duitsland werden ze 72 jaar en 7 maanden. In 2009 werden mannen in oostelijk Duitsland gemiddeld 74 jaar en 7 maanden en in West-Duitsland 75 jaar en 9 maanden.

Terug naar boven