Het klimaat Duitsland

In het grootste deel van Duitsland is het klimaat bescheiden continentaal, gekenmerkt door koude winters, met gemiddelde dagelijkse temperaturen rond 0°C of iets hoger, en warme zomers, met maximale temperaturen rond 22/24°C in juli augustus. Het noordelijkste gebied (zie Bremen, Hamburg, Lübeck, Rostock, Kiel) is iets milder, maar het is ook regenachtiger en winderiger vanwege de invloed van de Atlantische Oceaan. De massieven van Zuid-Centraal Duitsland wordt blootgesteld aan zowel milde luchtmassa’s uit de Atlantische Oceaan als koude luchtmassa’s uit Rusland of de Noordpool, is het weer vaak onstabiel, met opmerkelijke veranderingen en verschillende meteorologische situaties zoals kou, hitte, wind, mist, sneeuw en onweersbuien. Tijdens de winter zijn sneeuwvallen vrij frequent, hoewel over het algemeen niet overvloedig (behalve in Beieren en in de bergen, en soms in de noordoostelijke vlakte). Sneeuw komt vaker voor in de oostelijke gordel, van Beieren tot de vlaktes van de voormalige DDR en tot aan de Baltische kust, terwijl het zeldzamer is in het westelijke deel, van de Rijngang naar het noordwesten, blootgesteld aan de Noordzee.

Alpenregio’s

Naast de maritieme en continentale klimaten die het grootste deel van het land domineren, hebben de Alpenregio’s in het uiterste zuiden en, in mindere mate, sommige gebieden van de Midden-Duitse hooglanden een zogenaamd bergklimaat. Dit klimaat wordt gekenmerkt door lagere temperaturen als gevolg van hogere hoogten en grotere neerslag veroorzaakt door lucht die vochtig wordt terwijl het over hoger gelegen terrein omhooggaat. Een incidentele situatie in de Alpen wordt “föhn” of warme wind genoemd. In deze atmosferische toestand wordt warme tropische lucht door de Alpen getrokken en verliest vocht op de zuidelijke hellingen van de bergen. Soms kunnen deze winden zo sterk zijn als stormen en schade veroorzaken, vooral in de late herfst en winter.

Lagedruksystemen

Vooral in de herfst en de winter kunnen sterke Atlantische lagedruk systemen stormen en ongemakkelijk weer met buien, onweersbuien en zware regen brengen, vooral in de westelijke kustgebieden en de bergachtige regio’s van Duitsland: in de zomermaanden kunnen zwakkere lagedruksystemen tot buienachtig weer en soms tot (hevige) onweersbuien leiden. De winters in Duitsland zijn over het algemeen mild, maar kunnen soms hard zijn met hevige sneeuwval en temperaturen ver onder nul, vooral in de oostelijke, zuidelijke en bergachtige streken.

Noord-Duitsland

Het meest noordelijke deel van Duitsland kijk uit over de Noordzee en de Oostzee. Hier is het weer vaak koud, vochtig, bewolkt en regenachtig. Bovendien is dit gebied onderhevig aann sterke wind en zeestormen, vooral de westkust, met uitzicht op de Noordzee. Zelfs de temperaturen niet erg laag zijn, verhoogt de wind het gevoel van kou. In de winter, wanneer er een hogedruksysteem wordt gevormd in het nabijgelegen Scandinavië, kunnen er erg koude periodes zijn, wanneer de temperatuur zelfs overdag onder het vriespunt kan blijven. Aan de Baltische kust is het klimaat vergelijkbaar met dat van de Noordzeekust, maar de wind blaast minder vaak en minder intens, terwijl het in de zomer iets minder regent. Vanwege de wind wordt Kiel in Sleeswijk-Holstein, het Land ten zuiden van Denemarken, beschouwd als de Duitse hoofdstad van zeilen en kitesurfen.