Berlijn

Berlijn

berlijn D e hoofdstad van Duitsland is Berlijn het heeft 3,5 miljoen inwoners en het is daarmee de grootste stad van het land en de op één na grootste stad na Londen in de Europese Unie. Berlijn ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waarvan ze sinds 1920 geen deel meer uitmaakt.

Berlijns geschiedenis

Berlijn was in 1701-1918 de hoofdstad van Pruisen, in 1871-1918 van de Duitse keizerrijk, in 1919-1933 van de Weimar republiek en in 1933-1945 van de nazi Duitsland. Berlijn was na de tweede wereldoorlog meer dan veertig jaar een verdeelde stad. Waarbij het oostelijke deel als hoofdstad fungeerde van de Duitse democratische republiek en west Berlijn een de facto exclave van west Duitsland was. Berlijn werd in 1990 1 land en de hoofdstad van de bondsrepubliek Duitsland en de zetel van het parlement, de deelstaatvertegenwoordiging en het staatshoofd.

2 steden

Berlijn bestond uit twee steden: Berlijn en Cölln. Cölln is afgeleid van Colonia. Volgens sommige is de naam Berlijn afkorting van het Slavische woord ‘berl’ dat moeras betekent, anderen mensen denken dat het woord ook beer betekent.

Berlijn's bezienswaardigheden

In Berlijn is veel bezienswaardigheden. Het bekendste bouwwerk in Berlijn is het rijksdag gebouw. Hier vergaderd het Duitse parlement. De bondsdag. Het rijksdaggebouw is vernoemd naar de rijksdag. Het wordt sinds 1991 weer gebruikt als parlementsgebouw. De brandenburger tor. Is ook een andere bekende bouwwerk in Berlijn. Dit is de enige Berlijnse stadspoort die is overgebleven en bestaat al sinds 1788. Tegenwoordig ligt de poort niet meer aan de rand maar aan de Pariser Platz. Iedereen denkt bij Berlijn vaak aan de Berlijnse muur. De Berlijnse muur bestaat niet meer maar er zijn nog wel stukken van de muur. Na de val van de muur.

Terug naar boven